BABY BEHANDLING

Har du en baby som:  

Græder meget? Sover dårligt, vågner ofte? Har amme problemer eller spiser dårligt fx hurtigt og ukoncentreret? Ser mest til den ene side og virker stiv i nakken?  Er urolig og ofte utilfreds?

beh. nakke

En eller flere af disse ting kan ofte skyldes at barnet har spændinger i kroppen, ryg/øvre nakkeled efter fødslen. Som følge heraf kan barnet føle ubehag ved fysisk kontakt og nærhed. Nogen kalder det kolik andre låsninger. I værste tilfælde kan barnet udvikle motoriske vanskeligheder og/eller adfærd- og tilknytnings problemer.

Hos Fys-kranio har fysioterapeut Lene Agergaard mange års erfaring med behandling af spædbørn og børn i alle aldre. Der laves en vurdering af babyens bevægelighed i forhold til led og væv samt en motorisk vurdering, inden behandling og vejledning til forældrene sættes i værk.
Behandlingen består af blid bevægelse af vævet i hele kroppen, omkring de forkortede muskler, bindevæv og eventuel en let mobilisering af øvre nakke, hvivelsøjle og bækken. Manipulationsteknikker er oftest unødvendigt til spædbørn og kan stresse babyen og vævet yderligere.

Behandlingen foregår i tæt kontakt med din baby og jer som forældre.

Kiss Kidd / torticollis/  ubalance i hals/nakkemuskle . Et kært barn har mange navne.

Et barn kan være født med torticollis, en stram hals muskel eller udvikle skævhed i kraniet senere pga ubalance i nakkemusklerne. Foretrækker din baby at kikke til den ene side, kan det udvikle et skævt kranie og bananstilling i kroppen. Mange forældrene opdager først
problemet når de ser at kraniet er skævt. Hvis forældre tidligt søger for, at barnet kikker til begge sider kan meget skævhed forebygges.

Årsagen kan fx. være øget spænding og ubalance i nakke, ryghvirvlerne eller bækken efter en hård fødsel. Det påvirke muskler og væv, så de bliver strammere i den ene side, eventuel også i krop og omkring bækken.

Er dette tilfældet og din baby ikke kan kikke til den anden side, selvom der hænger legetøj, har baby beh. skævbarnet og forældre ofte brug for professionel hjælp fx KST eller fysioterapibehandling. Hvor ubalancen i  vævet kan løsnes og motorikken trænes op i vigtigt samarbejde med forældrene.

Det tilpasse barn med veludviklet fin og grov motorik
En forudsætning for at baby kan være tilpas, rolig og have lyst til at udforske verden, er blandt andet at barnet har fri bevægelighed i sine led og afspændt i sit væv. Balance og ro i kroppen er central, derved bliver kvaliteten af babyens motorik og bevægelighed udviklet uforstyrret.
Mange forældre som oplever deres baby med et eller flere symptomer som uro, søvnproblemer og gråd hører ofte ordet kolik og at dit baby vil vokse fra det.

Man er de senere år blevet mere opmærksom på i sundhedsvæsenet at fejlstilling i øvre del af nakken for eksempel efter en hård, lang og/eller vanskelig fødsel, kan være noget af årsagen til uro og en central rolle for barnets motorik, opfattelse af egen krop og omverden.
De øvre nakker hvirvler er desuden central i forhold til vores balance, ligesom øjne og det vestibulære system i det inderste øre.

Det vigtigste er Jer som forældre
At forældrene bliver inddraget i behandlingen er vigtig for et succesfuld behandlngsforløb.  Aktiviteter og rigtige sove og bæreteknikker derhjemme, kan ændre ubalancen i kroppen og få positiv indflydelse på den sansemotoriske udvikling hos den lille baby. I får grundig vejledning i, hvad I som forældre selv kan gøre i hverdagen for, at jeres baby langsomt kan begynde at få balance i muskler og væv, hals- og nakkemuskler igen og derved fx. undgå et permanent skævt/fladt hoved og/eller motoriskeproblemer.